Slank kozijn met superdun isolerend glas zet nieuwe toon in renovatiemarkt

Artikel delen

Een van de moeilijkheden bij het renoveren van monumenten, maar ook van gewoon vastgoed, is dat de huidige generatie isolatieglas veel dikker is dan het originele, ‘lekke’ vlakglas. Het resultaat is vaak dat het kozijn wordt verwijderd en vervangen, terwijl de maximale levensduur van het kozijn vaak nog lang niet altijd was bereikt. Dat is vanuit circulair oogpunt, maar ook in het licht van materialen- en grondstoffentekort, helemaal niet de bedoeling. Vanuit de markt zelf, namelijk door Van der Geest Vastgoedonderhoud, is het initiatief genomen om daar voor eens en voor altijd een oplossing voor te vinden. En dat is gelukt.

Auteur: Harmen Weijer
Foto’s: Van der Geest Vastgoedonderhoud

Kozijn

Vooral bij het renoveren van monumenten zorgen de bestaande kozijnen voor moeilijkheden omdat de huidige generatie isolatieglas veel dikker is dan het originele, ‘lekke’ vlakglas. Die kozijnen worden dan ook vaak vervangen, terwijl ze qua levensduur nog makkelijk langer zouden meekunnen.

De innovatie die door Van der Geest Vastgoedonderhoud met leveranciers is bedacht, is een combinatie van innovatieve materialen, die tot een nieuw product hebben geleid: een massief kozijn met een raam waarin vacuümglas kan worden geplaatst. Bas van der Geest vertelt: “Het huidige isolatieglas, triple glas, is met 4 cm voor bestaande kozijnen vaak veel te dik. Daar wordt immers enkel glas uit verwijderd dat veel dunner is. Dat betekent dat het vaak nog goed bruikbare kozijn ook wordt vervangen. Dat is natuurlijk niet duurzaam en circulair, en gezien het tekort aan grondstoffen en materialen ook niet wenselijk. Ongeveer twee geleden hebben twee Japanse bedrijven, glasproducent AGC en tv-producent Panasonic, de samenwerking gezocht en het Fineo-glas ontwikkeld.”

Het gaat om vacuümglas, dat niet dikker is dan 8 mm, en toch een U-waarde kent van 0,7. Dus heel geschikt om de vele Nederlandse bestaande woningen én monumenten van isolerend glas te voorzien. In België staat dan ook een productielijn die dit glas volop produceert, onder andere voor de Nederlandse markt. “Voor monumenten is dit een uitkomst omdat de kozijnen niet vervangen hoeven te worden. En dat is belangrijk omdat beeldbepaling bij monumenten een strenge eis is. Bovendien is triple-glas heel zwaar, 45 kg/m2, wat voor problemen in de constructie kan zorgen.”

Volledige ontwerpvrijheid

Raamkozijn

Van der Geest Vastgoedonderhoud heeft samen met kozijnproducent Innodeen een massief kozijn ontwikkeld met een raam waarin vacuümglas kan worden geplaatst.

In veel gevallen in gewoon vastgoed moeten de kozijnen toch wel vervangen worden, weet Van der Geest uit ervaring. “Daar hebben we ook naar gekeken, met de bekende Ladder van Lansink in gedachten. In die Ladder van Lansink is de keuze voor materialen en producten met een lange levensduur de beste. In die zoektocht zijn we gestuit op Innodeen uit Lochem. Deze maakte al dorpels en neuslatten van een homogeen materiaal. Wat daar precies in zit, is het geheim van de smid, maar het past zeker in de circulaire gedachte. Het is namelijk eenvoudig te vormen naar iedere vorm, zeer lang bruikbaar en daarna nog te hergebruiken en ook nog eens heel licht. En het is het te verwerken als gewoon hout, dus je kunt het schuren, schilderen, lijmen. Wij gebruikten de neuslatten van Innodeen al, maar hebben hen gevraagd of ze een heel kozijn konden maken, waarin het FINEO-glas eenvoudig in kon worden geplaatst. Dat was voor Innodeen ook nieuw, want ze maakten tot voor kort geen kozijnen. Maar wij hebben ze hierbij geholpen.”

U-waarde onder 1,0

Het eerste resultaat is een klein draai-/kiepraam dat heel licht in gewicht is, maar zeer hoge isolatiewaarden heeft. “We hebben laten doorberekenen dat de U-frame waarde van het kozijn onder de 1,0 ligt, 0,95 om precies te zijn. Dat is voor het eerst in Nederland.

RaamkozijnDaarom hebben we dit ook voorgelegd aan certificeringsinstituut KOMO, en die was dusdanig enthousiast dat ze ons hebben beloond met het KOMO Innovatie-Certificaat. Dat houdt onder andere in dat we samen met KOMO dit product verder gaan ontwikkelen.”

Van der Geest voorspelt dan ook dat dit product het productieproces bij timmerfabrieken met 20 procent efficiënter zal maken. “Dat kan omdat deze nieuwe kozijnen met vacuümglas sneller kunnen worden samengesteld dan als je met houten kozijnen werkt. Innodeen levert de profielen in onderdelen op maat aan, gespoten in de juiste kleur en al. In de timmerfabriek is dan een kwestie van assembleren door een soort zwaluwstaartjes aan de profielen in elkaar te drukken. Daarna monteren ze het hang- en sluitwerk, dan plaatsen ze het Fineo-glas, zowel droog als nat met kit. Dan kan het gehele kozijn naar de bouwlocatie waar ze in het pand kunnen worden geplaatst.”

Tweede productielijn

Het FINEO-glas wordt geproduceerd in België, waar ze tot nu toe een maximale afmeting van 250 bij 150 cm kunnen maken. Van der Geest: “In het eerste kwartaal van volgend jaar wordt in deze fabriek een nieuwe productielijn opgestart, waar grotere oppervlakten worden gemaakt. De kozijnen met glas worden inmiddels al gebruikt in het Dura Vermeer concept Blokje om, maar ook de renovatiesector is hier meer bezig weet Van der Geest als vastgoedonderhoudsbedrijf als geen ander. “Het project InduZero, dat een innovatieve fabriek voor renovatiepakketten gaat opzetten, maakt gebruik van deze kozijnen met ramen”, aldus Van der Geest.