“Trendsettend met digitalisering”

Artikel delen

De wereld digitaliseert in snel tempo en ook de bouwsector wordt meegenomen in die tendens. Als innovatief trendsetter loopt De Mors graag voorop in die ontwikkeling. Een voorbeeld daarvan is hun Digitale Fabriek: het nieuwste bewijs dat het bedrijf staat voor makkelijker bouwen. Collega’s Jacco (ICT) en John (Applicatiebeheerder) vertellen hierover.

Digitalisering

Digitaal verduurzamen

John: “De digitale fabriek raakt alle delen van ons bedrijf en maakt papierloze productie mogelijk. En, minder papier betekent minder afval en een verbeterde duurzaamheid. Om een indruk te geven: van onze 350.000 printjes op jaarbasis wordt een groot deel overbodig met de komst van de digitale fabriek.”

Data centraal met chip als digitaal label

Er zijn ook tal van andere concepten die de Digitale Fabriek interessant maken. Jacco: “Centraal staat de chip die wordt aangebracht in elk kozijnonderdeel. Vanaf dat moment kan het verloop van de werkstroom via de chip worden gevolgd en gestuurd. De chip is de link naar alle informatie die vroeger op de tekeningen stond én meer. DigitaliseringWaar eerst veel tijd verloren ging met voorbereiden en aanmaken van mappen met alle informatie over het kozijn, raam of deur, is nu alles direct digitaal beschikbaar. Dit zorgt voor efficiëntieverbetering én werkdrukvermindering tijdens de werkvoorbereiding en productie. Op ieder moment is nu tot op productieniveau track-and-trace mogelijk. Dat betekent dat altijd bekend is waar een kozijn, raam of deur zich in de productie bevindt.”

John vult aan: “Zelfs bij het laden en registreren van de transportbokken kan de digitale informatie worden gebruikt. Zo wordt een optimale belading gegarandeerd en kan op de bouwplaats direct worden uitgelezen welk kozijn, raam of deur waar hoort.”

Trendsettend met digitalisering

Met de Digitale Fabriek is het bedrijf één van de eerste in de branche die zo’n belangrijke digitaliseringslag maakt. De eerste ervaringen van collega’s zijn zeer positief. Het werk van de medewerkers veranderd niet, maar door de komst van de Digitale Fabriek krijgen zij wel meer rust in het werkverloop én wordt het werken makkelijker en effectiever. En dat is maar goed ook: personeel wordt immers steeds schaarser. De traditionele houtbewerker is bijna niet meer te vinden, langzamerhand maakt deze plaats voor de digitale specialist die vanuit een 3D model data importeert en daarmee de productie van kozijnen, deuren of ramen aanstuurt. Een uitstekend bewijs voor het motto dat De Mors symboliseert: Makkelijker bouwen!

De Mors
www.demors.nl