Zelf badkamers op maat ontwerpen bij badkamerrenovaties

Artikel delen

Om badkamers exact te ontwerpen op de beschikbare ruimte zijn verschillende softwaretools te gebruiken. Voor renovaties is dat bijzonder handig, want in bestaande woningen – zeker als ze al 40 jaar of ouder zijn – staat geen muur exact recht. Dan is het extra handig als je ook de in te plaatsen elementen op maat kan intekenen. Dat varieert van badkamertafels en -kasten tot aan de installatietechnische elementen. “Dat is mogelijk via onze software PaletteCAD, en we merken dat dit in deze groeiende nichemarkt gretig aftrek vindt”, vertelt Jeroen Smeets, sales/marketingmanager van PaletteCAD Nederland.

Auteur: Harmen Weijer

Badkamer

In Palette Showroom kun je de badkamer zo customizen dat de wanden in allerlei kleuren en materialen te zien is. De presentatie zorgt voor een ‘wow-effect’.

Binnenhuisarchitecten en badkamerprofessionals maken steeds meer gebruik van tekensoftware, maar er is nog steeds een grote groep bouwprofessionals die de gemakken van de software niet kent, weet Jeroen Smeets. “We zien wel dat er steeds meer bedrijven zijn die iets bijzonders met onze software doen. PaletteCAD is ontwikkeld om inrichtingen mee te creëren, zowel van woningen als van winkels of kantoren. Of delen van een woning, zoals een badkamer. In de goed gevulde bibliotheek van de software zitten veel mogelijke voorbeeldinrichtingen met producten van de grote merken van badkamerproducten en tegels, die men direct kan gebruiken. Maar het is ook mogelijk met ons programma om zelf slimme objecten te creëren, dus geheel op maat getekende badkamers bijvoorbeeld.”

Het gaat zelfs verder dan het op maat ontwerpen van een badkamer, legt Smeets uit. “In PalletteCAD stellen wij die objecten samen met onderdelen. Dus uit welke balken, platen, stofferingen, verbindingen bestaat bijvoorbeeld een onderkast, kozijn of systeemwand? Deze onderdelen voegen we samen in een groep en plaatsen we op de plek waar deze kan staan. Het mooie is nu dat die groep opschaalbaar is, dus niet 1 meter breed, maar – als men wil – 1 meter 76 breed. Met 1 druk op de knop is die kast dan verbreed. En juist dat is interessant in de bestaande bouw bij bijvoorbeeld renovaties, want bestaande woningen zijn vaak niet allemaal gelijk of de wensen van de verschillende soorten klanten zijn divers.”

CAD software

In PalletteCAD worden objecten in de badkamer samengesteld met onderdelen. Dus balken, platen, stofferingen, verbindingen waaruit bijvoorbeeld een onderkast, kozijn of systeemwand bestaat worden samengevoegd en meegenomen in de werktekening, inclusief de juiste maatvoeringen voor de sanitair installatiemonteur.

Steeds vaker gebruikt

PaletteCAD is nu 12 actief in Nederland en Vlaanderen en al 30 jaar in Duitsland, waar het oorspronkelijk vandaan komt. Sinds de start van de software zit deze optie om zelf objecten te ontwerpen zit er al in. “Wat we de laatste tijd zien, is dat deze optie in onze software steeds vaker wordt gebruikt. Ik denk dat er wel 30 klanten PalleteCAD nu op hun eigen, unieke manier gebruiken zonder dat ze een badkamerinrichter of een kastontwerper nodig hebben. Zo gebruikt een bouwbedrijf onze software, omdat het hiermee prefab-woningelementen snel en makkelijk kan uitwerken. Maar ook juist bij renovaties is deze software goed te gebruiken. Een van onze klanten levert prefab-badkamers. Dit bedrijf plaatst wanden over de bestaande tegels heen, incl. installatiewerk, gebruikmakend van onze software waarmee hij variabel objecten kan inteken. Zo renoveert dit bedrijf badkamers veel sneller, efficiënter en op maat.”

Het is niet alleen een tekening die hierbij uit de software rolt, verduidelijkt Smeets. “Als je dit intekent, krijg je ook een lijst met de gewenste onderdelen, inclusief de juiste maatvoeringen voor de sanitair installatiemonteur. Op dit vlak zie je in Nederland en Vlaanderen geen vergelijkbare softwaretool voor badkamerrenovaties.”

Met PaletteMove krijgt de klant een virtuele rondleiding op de eigen iPad.

Wow-effect

Smeets vervolgt: “PaletteCAD heeft daarbovenop tal van hoogwaardige presentatiemogelijkheden voor een ontwerp. De presentatie zorgt voor een ‘wow-effect’. De klant zet meteen z’n zinnen op die badkamer. Zo verkoop je de badkamer in één oogopslag. We kunnen naast kleuren en tegelpatronen zelfs structuren van tegels, kleureffecten, glans, al dat soort zaken aangeven. Ook het lichtplan dat bijvoorbeeld precies de lichtbundels in zo’n ruimte laat zien. De klant krijgt een realistisch beeld van de uiteindelijke badkamer.”

“Je creëert met dit programma een geavanceerde digitale showroom,” stelt Smeets. “Het is gebruiksvriendelijk en resultaatgericht. Neem de filters die je kunt inbouwen, zoals budget, stijl, kleurvariatie, type ruimte etc. Dan zit je snel op dezelfde golflengte als je klant.”

Meer info: www.palettecad.info.

Badkamer

In Palette Showroom kun je de badkamer zo customizen dat de wanden in allerlei kleuren en materialen te zien is. De presentatie zorgt voor een ‘wow-effect’.

PaletteCAD
www.palettecad.info