Vijf tips: kostenbesparend tegels zetten

Artikel delen

Bij gereedschappen is goedkoop bijna altijd duurkoop. Hoe kun je met kwaliteitsgereedschap toch kostenbesparend te werk gaan tijdens het tegelzetten? Denk dan onder andere aan het verlengen van de levensduur van je gereedschappen en aan het bezuinigen op je tijd. Want tijd is geld! Samen met RUBI, wereldwijde leverancier van hoogwaardige tegelzetgereedschappen, geven we vijf tips om kosten te besparen.

Tekst: ing. Frank de Groot en RUBI

Tip 1: Begin zo vroeg mogelijk

Je kunt je spullen vóór of na het werk ophalen. Heb je de keuze? Ga dan aan het einde van je werkdag. ‘s Ochtends vroeg ben je meestal het productiefst. Het is dan natuurlijk zonde om niet meteen fris aan de slag te kunnen gaan. In de zomer zijn de temperaturen dan ook nog wat aangenamer.

Tip 2: Gebruik materialen die geld besparen

De inwasspaan met witte rubberen zool is onze favoriet. Onze trouwe lezers kennen hem vast al. Hoe een simpele spaan je – professionele – leven zoveel gemakkelijker (en uiteindelijk goedkoper) maakt. Met deze inwasspaan met ‘ruitenwissereffect’ werk je in eerste instantie iets minder snel, maar dan komt het! Je ziet namelijk veel beter of de voeg vol zit en er blijft aanzienlijk minder voegsel op de tegels achter. Hiermee bespaar je enorm veel tijd bij het schoonmaken. Hoe minder voegsel op de tegel achterblijft, hoe sneller je kunt afsponsen en hoe minder vaak je het water hoeft te verschonen!

Inwasspaan met witte rubberen zool.

Inwasspaan met witte rubberen zool.

Nog zo’n accessoire die je veel tijd en geld gaat besparen, is het opscherpblok. Zaagbladen blijven langer scherp als je ze tussentijds opscherpt met een opscherpblok of kalkzandsteen. Het mag duidelijk zijn dat een stomp zaagblad je werk alleen maar vertraagt. Daarbij wordt de kwaliteit van de eindafwerking minder. Scherp nieuwe zaagbladen óók op voor het allereerste gebruik. Tijdens de productie komt het blad namelijk niet altijd vlijmscherp van de band. Nu we het over scherpte hebben: zorg er ook voor dat je niet snijdt met een stomp snijwieltje? Heb jij altijd voldoende snijwieltjes bij je?

Houd je diamantzaagblad scherp door een opscherpblok op te zagen.

Tip 3 Zorg voor reservevoorraad

Kostenbesparend tegelzetten doe je onder meer door tijd te besparen. Voorkom dus dat je je werk moet onderbreken, omdat je tussentijds nieuwe spullen moet gaan halen. Wij adviseren je om het volgende altijd in je bus te hebben:

 • Snijwieltjes. Een 6 mm (voor de kleinere tegelsnijders), een 8 mm en een 22 mm PLUS EXTREME snijwieltje voor de hardere tegels.
 • Spons

  Tweezijdige spons

  Spons. Neem een tweezijdige spons mee, zodat je zowel de schuurzijde (voor het losdraaien van de aanzetten) en de sponszijde kunt gebruiken. Voor het reinigen is een sponsspaan uiteraard gemakkelijker dan een spons, maar het is fijn om altijd een extra spons achter de hand te hebben.

 • Inwasspaan. Als je een inwasspaan kapottrekt over een spijker, dan heb je er helemaal niks meer aan. Zorg dus altijd voor een reserve-exemplaar.
 • Lijmkam. Een 8×8 mm is bijvoorbeeld een prima grootte om extra bij je te hebben.
 • Het CEV universele zaagblad.

  Het CEV universele zaagblad.

  Universeel zaagblad. Kies voor een zaagblad waarmee je alle materialen kunt zagen, zoals het CEV diamantzaagblad.

 • En natuurlijk heb je je bus zo ingeruimd, dat je al deze reservematerialen zo voor het grijpen hebt.

Tip 4. Kijk eens in de bus van je collega

Nee, niet om zijn gereedschappen te lenen, al is dat natuurlijk ook erg kostenbesparend. Kijk eens hoe hij zijn bus heeft ingericht. Ieder heeft zijn eigen talenten en sommige tegelzetters zijn erg bedreven in het effectief inrichten van hun bus, waardoor ze alles gemakkelijk kunnen terugvinden. Dit zorgt elke dag weer voor een tijdsbesparing.

Tip 5. Onderhoud je gereedschap

Naast het besparen op tijd, kun je natuurlijk ook op je gereedschappen besparen. Je gereedschappen gaan echt veel langer mee als je ze goed onderhoudt. Dit geldt voor accessoires tot aan tegelsnijders en zaagmachines toe. Over accessoires gesproken: een hele simpele tip is om ronddraaiende bewegingen te maken met een polijstpad. Doe je dit niet, dan heb je in no-time twee losse helften in je hand.

Diamantpads

Diamantpads blijven langer heel als je in een ronddraaiende beweging schuurt

Conclusie

Dit zijn natuurlijk zomaar enkele tips, die voor de hand lijken te liggen. Stiekem kun je toch heel wat besparen als je erop gaat letten en zeker als je jarenlang tegels zet. Om af te sluiten, nog een wijze tip van een oudere tegelzetter: loop nooit met lege handen. Neem alvast wat puin mee naar buiten, leg je tegelsnijder alvast terug in de bus als je de inwasmaterialen gaat pakken. Dit bespaart tijd én energie. Want ook daar moet je zuinig op zijn!

RUBI
www.rubi.com