In de spotlight

Artikel delen

Verantwoord klimaatbewust douchen

Wat veel mensen niet weten is dat in een moderne goed geïsoleerde woning niet de muren, ramen of het dak het grootste energieverlies opleveren, maar de riolering. Want aan de riolering verlies je de meeste warmte in huis. Gelukkig komt de vraag naar warmteterugwinning uit douchewater steeds vaker voor. Een douchegoot met warmtewisselaar (dwtw) zorgt ervoor dat de warmte van de douchewater niet zomaar wegstroomt naar de riolering, maar dat het gebruikt wordt voor de opwarming van het toestromende koude kraanwater. Hierbij wordt het nuttige met het aangename gecombineerd: een mooie douchegoot in de badkamer en tegelijkertijd energie besparen en comfort verhogen.

Koud leidingwater stroomt normaal gesproken direct naar de douchekraan. Met de ACO ShowerDrain X gaat het koude water, eerst via de ingebouwde warmtewisselaar in de douchegoot, naar de douchekraan. Tijdens het douchen wordt het warme douchewater opgevangen in de douchegoot. Hier stroomt het langs de koperen buizen van de warmtewisselaar die deze warmte afgeven aan het toestromende koude water. Hierdoor wordt het leidingwater tot 20 graden opgewarmd. Dit voorverwarmde water stroomt verder naar de douchekraan, waardoor de cv-ketel of warmtepomp minder heet water hoeft te leveren voor de gewenste douchetemperatuur. Door te investeren in een wtw-douchegoot wordt bij iedere douchebeurt energie en geld bespaard!

Het oog wil ook wat

Richt de badkamer in met een mooi RVS Quatro rooster of kies voor een minimalistisch design met een betegelbaar rooster Tile (ook geschikt voor een gietvloer), zodat er slechts een smal sleufje zichtbaar blijft in de douchevloer.

Wat kost een douchegoot met warmtewisselaar?

Een douchegoot met warmtewisselaar kost ongeveer € 1.250,- (excl. BTW). Dat lijkt op het eerste oog een flink bedrag, maar als je het gaat terugrekenen heeft een gezin met 2 kinderen binnen 5 jaar de investering eruit. Met de huidige gasprijzen zeker! In die zin heeft een ShowerDrain WTW zeker een zo goed rendement als zonnepanelen, misschien zelfs beter. Met een ACO ShowerDrain X doucht iedereen met een goed gevoel.

Productvoordelen

  • efficiënte warmteterugwinning uit douchewater volgens NEN 7120 en NTA8800;
  • geheel volgens de norm uitgevoerd;
  • geen risico’s voor de volksgezondheid door contaminatie of legionellagevaar, volgens DIN1717;
  • besparing door minder warmwatergebruik;
  • besparing op energiekosten;
  • douchegoot volgens NEN-EN1253-1;
  • keuze uit roosterafdekkingen Quadrato, Tile en Pixel.

Aco BV
www.aco.nl

RenovatieTotaal