Hoe zorg je voor duurzame bedrijfskleding? 10 tips!

In de zware en petrochemische industrie zijn risico’s voor werknemers vaak groot. Hier ligt daarom ook een sterke focus op veiligheid. Echter, is er voor duurzaamheid ook veel aandacht. Een gezonder milieu en minder afval vormen immers voorwaarden voor een duurzame toekomst.

Man in een magazijn

Hoe kunt u daar dan aan bijdragen? Met bedrijfskleding bijvoorbeeld: door kleding te recyclen, verantwoord om te gaan met kledingvoorraden en materialen te hergebruiken laat u zien dat u oog heeft voor circulariteit. In deze blog leest u tien manieren waarop u uw veiligheidskleding kunt verduurzamen.

Tip 1: Refuse – geen onnodig gebruik van grondstoffen

Dit doet u door enkel de kleding aan te schaffen die medewerkers echt gebruiken. Start dus bij de bron. Het helpt om een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) te doen. U maakt ermee inzichtelijk welke bedrijfskleding daadwerkelijk nodig is voor werknemers om veilig en comfortabel te werken.

Tip 2: Reduce – minder vaak kleding vervangen

U kunt de voorraad laten beheren door een textielservicebedrijf; die zijn daar specialist in en volgen middels een chip in de kleding vanaf het moment van uitgifte tot aan het moment van inname de kleding. U behoudt daardoor een goed overzicht en de kans op voorraadverlies is minimaal: vervanging van verdwenen kleding komt heel weinig tot nooit voor.

Een efficiënte distributie en roulatie van kledingstukken kan worden behaald met een goed uitgifte- en innamesysteem. Ook kunt u nadenken over het delen van kleding door parttimers met dezelfde maat. Daarmee wordt direct de kans op het verdwijnen van kledingstukken minder groot.

Een slim kledingontwerp zorgt voor een langere levensduur: wanneer u kiest voor veiligheidskleding die door zijn ontwerp heel makkelijk te repareren is later, zorgt u voor een duurzame toekomst. Zorg voor slimme aanpassingen in het ontwerp van de kleding, bijvoorbeeld vervangbare kniezakken of reflectiebanden.

Tip 4: Re-use – veiligheidskleding hergebruiken

Let hierbij wel op dat veiligheidskleding aan wettelijke normeringen moet blijven voldoen. Ook in de uitzonderingen waar de eisen niet gelden, zoals de automotive sector, kan kleding die aan de normering voldoet natuurlijk alsnog worden ingezet.

Tip 5: Repair – beschermende kleding repareren

Een goede en regelmatige reiniging maakt onderdeel uit van het verduurzamen van bedrijfskleding. Daarmee krijgt vuil namelijk geen kans om de kleding te ‘besmetten’, waardoor kledingstukken langer meegaan. In dat kader is onderhoud ook van belang: de beschermende laag moet gewaarborgd worden en anders moet het kledingstuk opnieuw geïmpregneerd worden om te blijven beschermen tegen chemicaliën (en doorbranding met als gevolg verwonding van de drager).

In 80% van de gevallen kan een kapot kledingstuk weer gemaakt worden en erna gewoon weer worden gedragen. Laat beschadigde kledingstukken daarom zo veel mogelijk repareren. Erg belangrijk hierbij is dat reparateurs goed op de hoogte zijn van de eisen en normen waaraan de veiligheidskleding aan moet voldoen en dat het kledingontwerp niet veranderd wordt, want dat mag niet. Vervanging van oude met nieuwe dezelfde of herstelde onderdelen is essentieel.

Tip 6: Refurbish – kleding aanpassen in plaats van direct vervangen

Bij een nieuw logo hoeft niet meteen de ‘oude’ bedrijfskleding weggegooid te worden. Het kan ook makkelijk worden aangepast door alleen het logo te vervangen. Hierbij is het weer belangrijk dat er al bij de aanschaf van de bedrijfskleding geanticipeerd wordt op eventuele veranderingen in de toekomst: geborduurde logo’s op een losse batch kunnen bijvoorbeeld altijd worden vervangen.

Tip 7: Remanufacture – maak niet bruikbare veiligheidskleding weer geschikt om te dragen

Gebruik daarvoor tweedehands, gerepareerde en nieuwe onderdelen. Het kan resulteren in een kledingstuk dat weer jaren meegaat. Er moet wel worden voldaan aan alle geldende veiligheidseisen en de van toepassing zijnde NEN-normen.

Tip 8: Repurpose – bedrijfskleding voor een ander doel gebruiken

Afgeschreven kleding kan worden ingezet als materiaal ter reparatie van een kledingstuk, zodat dat kledingstuk langer meegaat. Bovendien kunnen afgeschreven kledingstukken in andere branches ingezet worden als grondstof voor andere producten

Van oude werkkleding kan ook Cliff worden gemaakt. Cliff is namelijk een mengsel van onder andere gerecyclede werkkleding en plastic. Met Cliff kunnen circulaire producten worden gemaakt zoals kantoorartikelen, meubilair en bijvoorbeeld plantenbakken.

Tip 9: Recycle – opnieuw gebruik maken van de materialen

In de meeste gevallen wordt dat gedaan door kleding te vervezelen, omdat op die manier ‘grondstoffen’ voor iets anders ontstaan. Er worden van de vezels bijvoorbeeld weer nieuwe kledingstoffen gemaakt of – na toevoeging van polymelkzuur – zelfs laminaat en tafelbladen. Uw bedrijfskleding krijgt op die manier echt een tweede leven.

Carel Lurvink kan u helpen de veiligheidskleding eenvoudig te recyclen. Met het recycleprogramma, Carel Lurvink Recycle, neemt het bedrijf gebruikte werkkleding en -schoenen in. Zo worden er inzamelcontainers bij u op locatie afgeleverd, waarin uw werknemers hun gebruikte (en gewassen!) kleding kunnen deponeren. Wanneer de container vol is, kunt u dit via de website melden en dan zal een chauffeur van Carel Lurvink de volle containers omwisselen voor lege. Met het retourprogramma worden de materialen na ontmanteling opnieuw ingezet als component of als grondstof voor nieuwe producten. Zo wordt veiligheidskleding dus optimaal hergebruikt.

Tip 10: Recover – energie terugwinnen

Wanneer uw bedrijfskleding duurzaam te verduurzamen op één van de hierboven genoemde manieren niet mogelijk is, is verbranding een optie. Zo wint u namelijk energie in de vorm van warmte terug uit de materialen waarvan de kleding is gemaakt. Die energie kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het warmtenet.

Carel Lurvink
www.carellurvink.nl