De opmars van prefab in de woningbouw

Artikel delen

Tot 2030 is er vraag naar een miljoen extra woningen in Nederland. De vraag overstijgt daarmee ruimschoots de huidige capaciteit van de bouwbranche. Vandaar dat er in toenemende mate gekeken wordt naar slimmer bouwen. ABB deelt graag zijn visie op industrialisatie in de woningbouw en ontwikkelt een productportfolio en werkwijzen die daarop aansluiten.

Nieuwe bouwmethodes

Industrialisatie als oplossing

Het aantal industrieel geproduceerde woningen zal de komende jaren verder toenemen. Uit onderzoek van Marjet Rutten komt naar voren dat in 2022 zo’n 27 procent van de nieuwbouw uit industrieel en semi-industrieel geproduceerde woningen bestaat. De voordelen spreken voor zich: het werk gebeurt onder gecontroleerde omstandigheden, in een snel en efficiënt proces, met lage faalkosten. Bovendien kan veel van het werk worden uitgevoerd door minimaal opgeleid personeel.

Nieuwe bouwmethoden

De verschuiving naar industrieel of prefab bouwen heeft uiteraard invloed op de manier waarop we bouwen. Bouwen in een fabriek is opgezet vanuit een productielijn. Idealiter wil je daarbij allerlei bouwblokken per processtap gemakkelijk en snel op elkaar kunnen stapelen. Dat betekent dat vereenvoudiging en standaardisatie een grote rol spelen. Vereenvoudiging en standaardisatie banen ook een weg voor automatisering/robotisering van het proces. In combinatie met ontwerptechnieken (zoals BIM) is een verregaande digitalisatie van het bouwproces mogelijk.

Modulair bouwen (en installeren)

Het is belangrijk om te beseffen dat prefab produceren vraagt om een andere manier van denken op het gebied van installaties en het installatieproces. Er gaat meer tijd zitten in het ontwerp en de voorbereiding. Verder worden de onderdelen los geassembleerd, maar moeten samen een werkzaam, betrouwbaar en veilig geheel vormen. Dat vraagt om goede en betrouwbare verbindingen.

Oplossingen van ABB

Speciaal op het gebied van E-installatie ontwikkelt ABB systemen en producten die uitstekend passen in een modulair en industrieel productieproces. Een goed voorbeeld zijn de stekerbare producten die ABB in samenwerking met partners zoals Wieland en Wago ontwikkelde. Het gebruik van stekerbare connectoren heeft grote voordelen zoals een:

  • Betrouwbare verbinding
  • Razendsnelle montage (tot wel 90% tijdwinst t.o.v. traditioneel)
  • Onderhoudsvrij
  • Flexibel (demontabel)
  • Circulair (herbruikbaar)

Het portfolio van ABB dat stekerbaar ingezet kan worden omvat: inbouwdozen, kabel- en lasdozen, centraaldozen, groepenkasten en noodverlichtingsarmaturen. Daarbij ontwikkelde een systeem van standaardartikelen (die de functie bepalen), zoals voorgemonteerde centraaldozen en hollewanddozen. Creëer nu ook elektrische doorverbindingen in massieve houten vloeren met de nieuwe CLT-vloerdoos.

In de afbouwfase kunnen deze basissets worden gecombineerd met verschillende series schakelmateriaal. Dankzij de koppelbaarheid van de standaardartikelen kunnen alle benodigde samenstellingen gemaakt worden.

Busch-Jaeger (onderdeel van ABB) biedt een keur aan draadloze schakelaars. Hierdoor kan de uitleg van de basisinstallatie (bekabeling) eenvoudig en betrouwbaar blijven. Er is alleen voeding nodig, geen schakeldraden. Dit versimpelt het ontwerpproces en de eindgebruiker is flexibel in het toepassen van schakelmateriaal en functie.

Co-creatie is key

Industriële woningbouw is een nieuwe wereld die we samen aan het ontdekken zijn. ABB werkt in co-creatie met de bouwkolom aan slimme producten en oplossingen die gemakkelijk hun weg vinden in het prefab-productieproces. Het bedrijf adviseert graag over deze mogelijkheden en kan in samenspraak oplossingen op maat ontwikkelen.

ABB
www.abb.nl