Duurzaam renoveren: losmaakbaar en herbruikbaar

Artikel delen

Renoveren is door zijn hergebruik van het bestaande per definitie duurzaam. Maar het kan nog duurzamer: door te kiezen voor biobased materialen die ook nog eens losmaakbaar en herbruikbaar zijn. Dan kunnen toekomstige renovaties volledig circulair worden uitgevoerd.

Faay op Maat.

Faay op Maat.

Faay Vianen heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De VP-wandsystemen van Faay voldoen aan hoge duurzaamheidseisen, terwijl volop wordt ingezet op innovaties om tot nog betere scores van milieukosten te komen. Faay VP-wandpanelen hebben van oudsher al een hoge duurzaamheid doordat ze gemaakt worden met een kern van vlas. “De VP wandpanelen zijn een prefab product met een biobased basis. Vlas is een hernieuwbare grondstof die zelfs CO2 opslaat in plaats van uitstoot”, vertelt director/developer sustainable products Johan Mellegers van Faay. “De wanden worden in Nederland gefabriceerd zodat ook transport beperkt blijft en de daarmee gepaard gaande CO2-uitstoot. Het prefab product is snel te monteren. Doordat je tot 50% op installatiesnelheid bespaart, zijn er minder bouwbusjes nodig.”

“Als het gaat om duurzaamheid, is het van belang dat we verder kijken dan het moment van het nu. Kijk bij renovaties en transformaties ook naar de toekomst. Is het gebouw aanpasbaar? Zijn materialen en producten te zijner tijd ook weer losmaakbaar en herbruikbaar? Als je biobased materialen verkoopt met een terugnamecontract, maar er niet voor zorgt dat je ze ook weer los kunt maken, dan is het nog niet circulair”, zegt Mellegers.

Wandcontactdozen in prefab wanden

Wancontactdozen kunnen al prefab worden ingebouwd.

Zeven keer herbruikbaar

“Onze wandpanelen kun je droog monteren en zijn dan tot zeven keer herbruikbaar, zo wijst de praktijk uit. Er zijn grote retailers die dat al tientallen jaren doen met onze wanden. Door flexibel en aanpasbaar te bouwen, ben je op termijn veel goedkoper uit, in plaats van dat duurzaamheid extra geld kost. Daarbij hebben we ook nog een terugnamecontract. Vrijkomende wanden kun je bij ons inleveren, waardoor je bespaart op stortkosten en daarmee op de CO2-uitstoot die verbranding zou geven. Wij kijken of we de wandpanelen nog weer kunnen opwaarderen en kunnen doorverkopen. En anders gaan we ze recyclen.”

Herbruikbaarheid en losmaakbaarheid gelden wat Faay betreft dan ook voor eventuele toevoegingen aan de wandpanelen, zoals wandafwerkingen of brandwerende werking anders dan een gipsplaat en biobased geluidwering. “We kijken hoe we de mooiste wandafwerking kunnen maken zonder dat het helemaal vast zit. We zijn bezig met diverse innovatieve ontwikkelingen, zoals werken met losmaakbare lijm en losmaakbaar stukwerk. We verwachten dat soort oplossingen in de nabije toekomst standaard aan te kunnen bieden.”

Duurzame wanden in de Jumbo

Ook in de duurzame Jumbo zijn wanden van Faay toegepast.

Faay op Maat

Ook technisch zijn de Faay VP-wandpanelen zeer geschikt voor renovaties, transformaties, optoppingen en uitbreidingen van bestaande gebouwen. Het zijn handzame elementen die gemakkelijk door bestaande deuropeningen te transporteren zijn. Een mogelijkheid is om daarbij te kiezen voor Faay op Maat. Wandelementen worden dan per project op de juiste lengte en breedte geleverd. De elementen kunnen prefab worden voorzien van elektraleidingen en -dozen en eventuele waterleidingen. Faay kan ze zelfs verpakt per ruimte op bouwvolgorde aanleveren. “Dat verhoogt de bouwsnelheid, scheelt bouwkosten en voorkomt afval. Financieel is het ook gunstig voor de aannemer.”

Faay heeft ook op dat gebied inmiddels stappen gezet om het proces van Faay op Maat te verbeteren en verder te verduurzamen. “Voorheen zaagden we elementen in de fabriek op maat en recycleden we de afgezaagde delen. Nu draait er een nieuwe lijn waarin we de vlasplaten aan elkaar verlijmen zodat een doorgaande product ontstaat dat we precies op maat kunnen afzagen. Dat bespaart op grondstoffen en kosten. Dat is ook gunstig voor de klant in een tijd waarin alle bouwkosten stijgen.”

Mellegers merkt dat de markt steeds meer vraagt naar dit soort oplossingen. “Vooral grotere bedrijven sorteren wel voor op de komende CO2-taks op bouwmaterialen. Ondertussen worden bouwmaterialen steeds duurder en wordt de MPG-eis (Milieu Prestatie Gebouwen) aangescherpt. Daardoor ontstaat een hele beweging naar duurzaamheid.”

Productie wandelementen.

Wandelementen worden in een doorgaande lijn geproduceerd en op maat gemaakt.

Circulair bedrijfsmodel

“Dat hergebruik en biobased materialen daar een belangrijke rol in spelen, is voor mij een ‘no-brainer’. Wij zijn wel een koploper in die markt. Wij kunnen dat omdat er voor ons een bedrijfsmodel in zit. Als je alleen maar een lineair model hanteert, wil je zo veel mogelijk grondstoffen verkopen. Wij hebben ook een businesscase gezet op hergebruik. Zoals voor een project van het COA voor opvang van asielzoekers in Alkmaar. In principe komen onze wanden daar na drie of vier jaar weer uit. Dan worden ze gekeurd en wordt een andere bestemming gezocht. De afspraak is daarbij dat we een half jaar van tevoren weten wanneer de wanden vrij komen.”

Belangrijk om te noemen vindt Mellegers ook het gezondheidsaspect van biobased materialen. “We zitten veel binnen en de emissies van bouwmaterialen kunnen een negatieve invloed hebben op onze gezondheid. Biobased materialen hebben die emissies niet en dragen bij aan gezonde binnenlucht. Verder is het ook goed voor de boer die aan dit product kan verdienen. Hoe mooi is het als je die biobased economie op gang kunt brengen.”

Faay is met zijn VP-wandpanelen, maar ook zijn W’all-in One isolerende voorzetwanden, exposant op de vakbeurs Renovatie, van 14 tot 16 mei in de Brabanthallen in Den Bosch, op stand B090 in hal 1.

Faay
www.faay.nl
Stand 1.B090