Snelle woningbouw in modules met prefab vlaswanden

Artikel delen

In Bergschenhoek worden in hoog tempo 132 woningen voor de opvang van Oekraïners en urgente woningzoekenden gerealiseerd. C3 Living bouwt de woningen in prefab modules met prefab wand- en plafondelementen van Faay Vianen, geplaatst in een stalen frame.

Prefab woning

C3 Living ging in 2015 van start met een eerste woning voor daklozen. De basis van de woning was een zeecontainer. Aan de binnenzijde daarvan werden wandelementen van Faay geplaatst. Inmiddels zijn de zeecontainers ingeruild voor stalen frames met flexibele afmetingen, maar de relatie tussen de twee bedrijven is vanaf dat moment bij tientallen projecten in stand gebleven. Deze is voor het project in Bergschenhoek nog geïntensiveerd.

In het project Bergschenhoek worden 132 woningen gerealiseerd, in opdracht van corporatie 3B Wonen. De Gemeente Lansingerland neemt daarmee verantwoordelijkheid voor de opvang van Oekraïners. Naast 150 Oekraïners is er ook ruimte voor 80 zogenoemde spoedzoekers. De opdracht voor deze bouw ging naar Dura Vermeer, in samenwerking met C3 Living.

Kwaliteit en snelheid

C3 Living gebruikt als basis voor zijn woningen een open stalen frame. Elke unit wordt rondom ingevuld met wanden en een vrijdragend plafond van Faay. Daar wordt een buitenwand van sandwichpanelen omheen geplaatst.

Voor de binnenwanden is de keuze gevallen op VP54. Dit is een niet-dragende binnenwand met een kern van vlas en aan beide zijden voorzien van een gipskartonplaat. De wand is slechts 54 mm dik, wat centimeters scheelt in ruimte ten opzichte van andere wandsystemen. Daarbij is VP54 door zijn opbouw van zichzelf 30 minuten brandwerend, zo benadrukt rayonmanager regio zuid Johan van Bijsterveld van Faay Vianen. De vlaskern in de wand zorgt voor enorme stabiliteit en constructieve sterkte, geluidwerendheid, een goede brandwerendheid, hoge stootvastheid en bijzonder hoge schroefvastheid (100 kg per spaanplaatschroef, 120 kg per houtdraadbout, zonder pluggen) over het gehele oppervlak. De wand bevat om de 20 centimeter een leidingschacht voor elektradoorvoer en is snel te monteren middels een veer- en groefverbinding. Door de toplaag van gips is iedere afwerking mogelijk.

Prefab frame

De stalen frames worden ingevuld met wanden en plafonds van Faay.

Zes woongebouwen

De woningen kunnen zowel vrijstaand zijn als een rijtje vormen, maar kunnen ook in twee of meer lagen gestapeld worden. In Bergschenhoek worden zes woongebouwen gebouwd, waarvan vijf in twee bouwlagen. Drie gestapelde gebouwen worden met een corridor ertussen en twee met een aangebouwde galerij. De corridor en galerij worden ter plaatse opgebouwd, na plaatsing van de kant en klare units.

Er zijn vier verschillende woningtypen die door de blokken verspreid zitten. Onder meer worden 44 gezinswoningen gerealiseerd die elk twee units beslaan. Het project bestaat daardoor in totaal uit 176 units.

Zes woongebouwen

Het project omvat zes woongebouwen.

Vrijdragend en afgewerkt plafond

Snelheid in realisatie is bij dit project zeer belangrijk. C3 Living produceert daarom zowel in de vestiging Rotterdam als in Panningen momenteel vijf units per week. Dat tempo kan alleen gehaald worden door een optimale afstemming van alle onderdelen en een uitgekiende planning. C3 Living ging daarom vooraf langs bij Faay Vianen om het gebruik van de wanden en plafonds nog verder te optimaliseren, vertelt Tim van den Hurk van C3 Living.

Met de wanden en het plafond van Faay kan C3 Living de units compleet invullen zonder dat er al een buitenconstructie omheen of dak overheen zit. De plafonds GP22 VO zijn namelijk volledig vrijdragend. GP22 VO bestaat uit een dubbele gipsplaat met daartussen 2,5 mm spaanplaat. Het plafondsysteem biedt met zijn stalen I-liggers een vrije overspanning tot 420 cm. Daarbij is het plafond 30 minuten brandwerend, wat een eis is om ze te kunnen stapelen. Het plafond is ook al voorzien van vinyl zodat er geen afwerking meer nodig is.

Prefab dagkanten

Prefab dagkanten

Ook de dagkanten levert Faay prefab aan.

Nieuw in het project Bergschenhoek is de productie van prefab dagkanten door Faay. Ook voor Faay is dat relatief nieuw. Het bedrijf leverde tot nu toe alleen geïsoleerde dagkanten voor het voorzetwandsysteem W’all-in-One. Voor Bergschenhoek was de pir-isolatie niet nodig. Deze oplossing scheelt C3 Living productietijd.

C3 Living produceert de units voor een groot deel met mensen met een afstand of ‘inhaalslag’ tot de arbeidsmarkt. Dat is belangrijk voor C3 Living want dit bedrijf is voortgekomen uit en onderdeel van de Rendiz Groep. Dat is een (commercieel) bedrijf dat zich sterk richt op zorg en horeca en dat met name mensen met een afstand of inhaalslag tot de arbeidsmarkt in dienst wil nemen. Daarbij richt het bedrijf zich qua opdrachtgevers vooral op de maatschappelijke en zorgsector.

Faay Vianen
www.faay.nl