Modulaire wanden bewijzen zich in renovatie en transformatie

Artikel delen

De biobased modulaire wanden van Faay Vianen worden in renovatie en transformatie in veel verschillende projecten toegepast. Ze worden onder meer ingezet om leegstaande kantoren om te bouwen naar woningen en voor tijdelijke locaties voor vluchtelingenopvang.

Abel Tasmantoren

De Abel Tasmantoren in Assen heeft een nieuwe bestemming gevonden als woontoren.

Herbestemming van leegstaande kantoren en andere gebouwen is in veel opzichten een positieve en gewenste ontwikkeling. Het draagt onder meer belangrijk bij aan het oplossen van de woningnood. Vooral voor starters kan de geplande nieuwbouw niet of nauwelijks voorzien in de behoefte aan betaalbare woonruimten. Transformatie van kantoren naar woningen blijkt een van de oplossingen. Daarmee wordt in veel gevallen ook de leefbaarheid in de wijk verbeterd. Daarnaast biedt herbestemming mogelijkheden om bijvoorbeeld tijdelijke opvang van vluchtelingen snel te kunnen realiseren.

Hergebruik past ook uitstekend bij de doelstelling van de circulaire economie die de overheid zichzelf gesteld heeft. In 2050 moet Nederland circulair zijn. Dat is de stip op de horizon die de Rijksoverheid heeft gezet. Renovatie en transformatie bieden uitstekende mogelijkheden om de bouwpraktijk in een andere richting te bewegen, hoger op de Ladder van Circulariteit. Het hergebruik en aanpassen van het bestaande bevindt zich behoorlijk bovenin de ladder en heeft daarmee volop potentie om een circulaire bouweconomie dichterbij te brengen.

Ruim 7000 m2 FAAY-wanden

Voorbeelden van geslaagde herbestemmingen zijn er volop. Een greep uit de projecten in Noord-Nederland levert onder meer twee voormalige kantoorpanden in de binnenstad van Leeuwaren op, die getransformeerd zijn tot een appartementencomplex met 74 startersappartementen. De panden, voorheen bedrijfsverzamelgebouwen, stonden al vier jaar leeg. Verder is de Groninger Koekfabriek omgebouwd tot drie appartementen, zijn in het oude pand van het Kadaster in Assen 58 wooneenheden gerealiseerd, zijn in Emmen 92 woningen in een oud schoolgebouw ingebouwd en zijn in het voormalig NAM-kantoor in de Abel Tasmantoren in Assen negen bouwlagen aangepast naar in totaal 90 appartementen voor jongeren en studenten.

In al deze genoemde transformatieprojecten is gekozen voor de biobased en modulaire scheidingswanden van Faay. Deze milieuvriendelijke prefab elementen hebben een kern van vlas en een toplaag van gips. Vlas neemt CO2 op en zorgt bovendien voor een gezond en prettig binnenklimaat. De vlaskern in de wand zorgt tevens voor enorme stabiliteit en constructieve sterkte, hoge stootvastheid, geluidwerendheid, een goede brandwerendheid en bijzonder hoge schroefvastheid over het gehele oppervlak. De wanden hebben een zeer lage MKI-score. Met al deze aspecten is FAAY de juiste oplossing voor comfortabel wonen, flexibel transformeren en circulair bouwen.

Stapels biobased scheidingswanden in een voormalig kantoor

Transformatie van kantoor naar woningen in de Abel Tasmantoren.

Vluchtelingenopvang

Momenteel is het transformeren van leegstaande panden tot woonruimte nóg actueler geworden door de toestroom van Oekraïense vluchtelingen. Diverse leegstaande panden in het hele land worden momenteel in rap tempo getransformeerd voor de opvang van voornamelijk vrouwen en kinderen.

Breda realiseerde opvangplekken in oude gevangenis ‘De Koepel’, eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf. Alphen aan den Rijn stelde twee sportcomplexen en een leegstaand dorpshuis ter beschikking en Noordwijk opent de deuren van een oud politiebureau voor vluchtelingen uit Oekraïne. Ook Meerkerk en Lopik hebben hun bijdrage geleverd.

Snelle realisatie

Meerkerk stelde haar grotendeels leegstaande gemeentehuis ter beschikking. Snelheid was geboden, zowel in handelen als in de verbouwing. Directeur Mark Faay van Faay Vianen werd benaderd en nog geen dag later werden de eerste FAAY-wanden op locatie geleverd. Door een eenvoudige veer-groefverbinding zijn deze wanden snel en eenvoudig te plaatsen. Er is hard en vol overgave gewerkt. In nog geen week tijd werd dit gemeentehuis omgetoverd tot een opvanglocatie voor ruim 75 Oekraïense vluchtelingen, waaronder dertig kinderen.

Montage van scheidingswanden

In het gemeentehuis van Meerkerk is ruimte gemaakt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Transformatie basisschool

Ook Lopik wilde haar steentje bijdrage en actiegroep ‘Lopik voor Oekraïne’ werd in het leven geroepen. De snelheid waarmee het Meerkerkse gemeentehuis werd omgebouwd bleef niet onopgemerkt en zo kwam initiatiefnemer Ruud Borst, coördinator bouwkundige en technische materialen, al snel ook bij Faay Vianen terecht. In de leegstaande Lopikse bassischool De Zomergaard werden ook in recordtempo diverse leefruimtes gerealiseerd met scheidingswanden van Faay. Voornamelijk moeders met basisschoolkinderen hebben hier een veilig onderkomen gevonden.

In Alkmaar werd een kantoorpand omgebouwd tot opvang voor Oekraïense vluchtelingen. Bij de inbouw van leefruimtes stond het tijdelijke karakter hoog op de agenda. Na de gebruiksperiode moet het kantoor weer in oude staat worden opgeleverd. De ingrepen zijn dan ook zo beperkt mogelijk gebleven en waar mogelijk remontabel uitgevoerd. De wanden van Faay zijn hier zo toegepast dat ze te zijner tijd vrijwel onbeschadigd weer vrij zullen komen. Faay heeft voor deze wanden dan ook een hergebruiksgarantie afgegeven.

Faay kende al de terugnamegarantie waarbij ingenomen panelen worden gerecycled, maar hergebruik gaat duidelijk een stap verder. Die stap sluit zeer goed aan bij de ambitie van Faay om een 100% circulair, modulair en biobased wandsysteem op de markt te brengen en in de toekomst te allen tijde storten of verbranding van gebruikte wanden te voorkomen.

Afwerking biobased scheidingswanden

In de leegstaande Lopikse bassischool De Zomergaard is in recordtempo vluchtelingenopvang gerealiseerd. De wanden van Faay konden gelijk worden afgewerkt.

Vakbeurs Renovatie en transformatie

Faay Vianen zal de mogelijkheden van haar wanden uitgebreid tonen op de vakbeurs Renovatie en Transformatie.. Ook de voorzetwand zal hier te zien zijn. Hiermee biedt Faay Vianen een hoogwaardige slanke oplossingen voor isoleren aan de binnenzijde, bijvoorbeeld wanneer spouwisolatie niet mogelijk is. Met slimme, duurzame (totaal)oplossingen en innovaties geeft Faay antwoord op actuele renovatievraagstukken in zowel de woning- als de utiliteitsbouw.

Dit inspiratie- en kennisevenement op het gebied van nieuwe producten, toepassingen, technieken en productinnovaties vindt plaats op dinsdag 23, woensdag 24 en donderdag 25 mei 2023 in de Brabanthallen in Den Bosch. Faay Vianen is te vinden op stand B090 in hal 1.

Faay
www.faay.nl
Stand B090