Veilig de ladder op met schoenen met laddergrip

Artikel delen

Bij renovatieprojecten of onderhoud wordt vaak een ladder gebruikt om op de werkplek te komen. Als er geen alternatieven zijn, mag je de ladder zelf ook korte tijd als werkplek gebruiken. Werken op een ladder is risicovol, in verband met valgevaar. Daarom zijn goede veiligheidsschoenen heel belangrijk. Veiligheidsschoenen van Elten met laddergrip zijn ideaal voor veilig werken op ladders.

Iemand die met veiligheidsschoenen op een ladder staat

Schilderwerk, installatie- en dakwerkzaamheden, glazenwassen, montage van alarmsystemen en beveiligingscamera’s of onderhoud van gevels en dakgoten: veel werkzaamheden worden op hoogte uitgevoerd. En hoe kom je daar? Juist, met een ladder. Maar dan bij voorkeur wel met veiligheidsschoenen met laddergrip. Veilig werken staat immers voorop!

Ladder is risicovol

In het Arbobesluit is bepaald dat ladders als werkplek op hoogte niet zijn toegestaan indien een veiliger arbeidsmiddel kan worden gebruikt, zoals steigers of personenliften. Soms is dat echter niet mogelijk vanwege economische of technische redenen. Indien de werkomgeving niet geschikt is voor deze veilige alternatieven, is het gebruik van ladders en trappen als werkplek bij uitzondering toegestaan. Daarbij geldt dat er slechts korte tijd vanaf een ladder of trap mag worden gewerkt. Daarnaast wordt een ladder natuurlijk veel gebruikt om op de werkplek op hoogte te komen.

Kortom; het gebruiken van en het eventueel werken op een ladder vraagt veel aandacht voor veiligheid. Bij renovatieprojecten kunnen bovendien vloeistoffen, vuil en modder het risico op uitglijden vergroten. Om uitglijden op een ladder te voorkomen, is het aan te raden schoenen met zogenaamde laddergrip (LG) te dragen. Elten biedt een breed scala aan veiligheidsschoenen die ideaal zijn voor het werken op ladders.

Laddergrip

Schoenen met laddergrip (LG) zorgen voor stevige houvast op de sporten van een ladder. Om ongelukken bij het werken met en op ladders te voorkomen, moet je altijd voor de veilige optie kiezen. De meeste valongelukken gebeuren trouwens niet van grote hoogte, maar juist van de onderste sporten. Dit komt doordat men zich dichter bij de grond veiliger voelt en daardoor minder oplet. Schoenmodellen met laddergrip kunnen het risico op werkongevallen verlagen.

Het geheim van de laddergrip-schoenen zit in de zool, die zo ontworpen is dat deze een veilige stand op ladders garandeert. In de nieuwe norm DIN EN ISO 20345 uit 2022 is hiervoor een speciaal nieuw label opgenomen. Zo moet de hakrand van de loopzool een hoogte van ten minste 10 mm hebben. Bovendien moeten de dwarslopende profielgroeven in de zool ter hoogte van het voetgewricht ten minste 1,5 mm diep zijn. Pas als aan deze eisen wordt voldaan, zijn schoenen voorzien van laddergrip.

Persoon die met veiligheidsschoenen op een steiger staat

Modellen met laddergrip

ELTEN heeft meerdere modellen met laddergrip. Zo is er de RENZO GTX Mid ESD S3 CI. Dit is een veiligheidsschoen uit de SAFETY-GRIP serie. Ideaal voor het gebruiken van of werken op ladders. Deze schoen is antislip, comfortabel en biedt bovendien voldoende steun en stabiliteit.

Ook de veiligheidsschoen jo_BUILDER Compo Low ESD S3 van waterafstotend CORDURA-textiel uit Jori by Elten heeft laddergrip. Dankzij de 10 millimeter hoge hakrand en de brede, dwarsliggende profielgroeven ter hoogte van het gewricht, sta je altijd stabiel op ladders. Zo kun je je volledig concentreren op je werk.

Uiteraard voldoen de veiligheidsschoenen ook aan alle andere vereisten die wat betreft veiligheid, draagcomfort en ontwerp aan veiligheidsschoenen worden gesteld. Of het nu gaat om hoge of lage veiligheidsschoenen, met of zonder BOA® Fit System en met of zonder GORE-TEX voering. Kortom, als je op zoek bent naar comfortabel schoeisel dat de voet optimaal ondersteunt en perfecte stabiliteit biedt voor veilig werken op ladders, ben je bij Elten aan het juiste adres.

Meer informatie: https://www.elten-store.nl/