Isoleren met alternatieve isolatievormen

Artikel delen

Bij het isoleren van de gebouwschil denken we al snel aan isoleren met pur platen en isoleren met pur schuim. Populaire toegankelijke isolatiemethoden. Pur platen zijn vooral vanwege de eenvoudige verwerking populair. Bij isoleren met schuim komt iets meer kijken in de voorbereiding. Ook ligt de Rc-waarde gemiddeld lager dan bij pur platen. Andere populaire methoden zijn isoleren met glaswol en steenwol. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. In dit artikel aandacht voor schapenwol, schelpen en stro.

Regelmatig komen er op de redactie vragen binnen over alternatieve isolatiemethoden. Populaire onderwerpen zijn isoleren met schapenwol, de inzet van schelpen en isoleren met stroisolatie. Duurzame technieken die steeds toegankelijker zijn. Laten we ze eens onder de loep nemen.

Isoleren met schapenwol, duurzaam maar kostbaar

Isoleren met schapenwol wordt steeds populairder. Het is een 100% natuurlijk product en is geschikt voor zowel thermische als akoestische isolatie. De schapenwol wordt vervilt waarna er isolatiematten- en dekens van worden gemaakt. Schapenwol is zodoende geschikt voor het vullen van ruimtes tussen wanden, vloeren en ook daken.

Wol is van nature vocht absorberend en luchtzuiverend. Het natuurlijke isolatiemateriaal bevat keratine, dit haalt schadelijke gassen zoals formaldehyde en stikstofdioxide uit de lucht. Schapenwol irriteert niet en is eenvoudig te verwerken. Met een Lambdawaarde: 0.035-0.039 W/mK en een brandklasse B2-E levert schapenwol uitstekende prestaties. Isoleren met schapenwol is wel een relatief dure isolatiemethode maar voor wie duurzaamheid belangrijker is dan de portemonnee, een uitstekend alternatief.

Isoleren met moeder natuur; schelpen

Schelpen isolatie is een duurzame manier voor het isoleren van de kruipruimte onder de woning. Met schelpen zorg je voor een droge bodem. Standaard ligt er in de kruipruimte een laag zand. Dit zand brengt een capillaire werking met zich mee waardoor vochtige lucht opstijgt. Deze vochtige lucht dringt de woning binnen waardoor de kans op vochtproblemen toeneemt.

schelpen

Schelpen hebben de eigenschap dat ze dit vocht vasthouden. De stijging van vochtige lucht wordt zo door de schelpen tegengehouden. Zorg wel voor een voldoende dikke laag schelpen. Goed isoleren met schelpen vraagt om een laag van zo’n 25 tot 30 cm. Dit heeft als resultaat een Rc-waarde van 2,5. Schelpenisolatie is een milieuvriendelijk alternatief voor het isoleren van de kruipruimte. Wel is het een relatief dure methode met prijzen tot ongeveer 35 euro per vierkante meter.

Stroisolatie

Isoleren met stro is iets wat eeuwen geleden al gebeurde, maar geldt anno 2021 nog steeds als relevant. Stro is uiteraard puur natuur en isoleert goed tegen kou en geluid. Ook is stro vochtregulerend en heeft bovendien – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – geen nadelige gevolgen voor de brandveiligheid van een woning. Mits je het op de juiste manier verwerkt natuurlijk. Stro wordt niet losjes tussen de wanden geplaatst, maar wordt onder een bepaalde dichtheid bij elkaar geperst. Als je het vervolgens zuurstofvrij ‘opsluit’, dan voldoe je aan het Bouwbesluit aangaande brandveiligheid. In combinatie met Leemstuc is het zelfs brandveilig isolatiemateriaal van de categorie uitstekend! Tot slot is isoleren met stro tevens een hele goedkope manier van isoleren. Stro is het goedkoopste isolatiemateriaal op de markt.

Kleven er dan helemaal geen nadelen aan isoleren met stro? Jazeker wel; om een goede isolerende werking te realiseren is veel van het materiaal benodigd. Je hebt wel een dikte van een halve meter nodig. Daarnaast kan stro niet goed tegen vocht. Strobalen zullen dus altijd op een waterafvoerende constructie geplaatst moeten worden.

Resumerend

Er zijn uitstekende isolatiealternatieven beschikbaar. Voor welke isolatievorm je kiest, is vooral afhankelijk van je duurzaamheidsambitie, toepassing van het isolatiemateriaal en budget. Door het verduurzamingsvraagstuk wat de laatste jaren hoog op de agenda staat, zijn ook de alternatieve isolatievormen steeds populairder en toegankelijker geworden. Wel geldt dat ze in nieuwbouw niet op grote schaal worden toegepast maar wie weet wat de toekomst brengt. Ook houtbouw lijkt de kinderschoen te ontstijgen, alternatieve isloatievormen sluiten hier mooi op aan!