Waterdicht maken van badkamers en sanitaire ruimtes betaalt zich altijd terug

Artikel delen

Steeds meer gebouweigenaren beseffen dat het waterdicht maken van natte ruimten, zoals badkamers, niet alleen winst is voor de gebruikers maar ook voor hen. Want als badkamers niet waterdicht genoeg zijn, merk je dit pas na anderhalf à twee jaar, en dan is de schade vaak veel groter dan de investering vooraf in goede afdichting. In Duitsland onderkent men dat en is een cementaire of kunststof membraanafdichting onder de betegeling verplicht gesteld in bouweisen. Nederland volgt vooralsnog op dit gebied van wet- en regelgeving niet, maar als men de voordelen van goede afdichting eenmaal merkt, gaan steeds meer gebouweigenaren overstag, vertelt Erik Koch, algemeen technisch manager van Sopro Nederland BV, leverancier van bouw-lijmstoffen en tegelafdichting.

Auteur: Harmen Weijer

Veel gebouweigenaren verwachte dat badkamers en natte ruimten in bijvoorbeeld sporthallen met een goede betegeling, voeg en afkitten direct waterdicht zijn. Niets is echter minder waar, want na 20 tot 45 minuten gebruik van dergelijk ruimten vindt er toch vochtinfiltratie plaats. Dat kan vooral in sportcentra tot grote problemen leiden, zoals Erik Koch vertelt over het trainingscentrum van een voetbalclub.

In de douche van het trainingscentrum van een voetbalclub was aanvankelijk geen afdichtsysteem van Sopro onder de betegeling aangebracht, met alle gevolgen van dien.

“Wij adviseren standaard om de douches geheel met ons membraansysteem af te dichten onder de betegeling, maar vanwege kostenbesparing wordt dat advies niet altijd opgevolgd. Dat hebben ze geweten, want alles kon na anderhalf jaar weer vervangen worden vanwege de enorme waterschade die er is geleden.”

De tegels in het trainingscentrum lieten los en de gipsplaten hierachter waren als pap geworden.

Goede afdichting badkamer is slim

Ook andere gebouweigenaren beseffen dat beknibbelen aan de voorkant enkele jaren later tot hoge kosten kan leiden, of zoals de Engelsen zo mooi zeggen: ‘penny wise, pound foolish’. Koch: “Dat begrijpen ze bijvoorbeeld bij diverse hotels, waar steeds meer hotelbadkamers met ons systeem worden afgedicht. Want zij willen natuurlijk voorkomen dat vocht uit hun badkamer doorlekt naar de slaapkamer en daar voor schimmel gaat zorgen. Je merkt namelijk pas na anderhalf jaar aan schimmelvorming dat de badkamer niet waterdicht is. En dan kan het nog erger zijn, met schimmelvorming tot in de bedden als bijvoorbeeld de hoofdeinden tegen de badkamer aan staan. En om dat weer te vervangen betekent dat de kamer dagen, soms weken, niet te verhuren is. Dat scheelt veel meer omzet dan de investering in goede waterafdichting vooraf. Dus dat willen met name hoteleigenaren natuurlijk voorkomen.”

Het aanbrengen van de membraanrollen gaat net zo makkelijk als behangen: lijm aanbrengen met een vachtroller, rollen op maat snijden en aanbrengen, en daarna nog aanwrijven met een spackmes.

Eenvoudig aan te brengen

Hoe ziet dat afdichting membraansysteem van Sopro er dan uit? En is het makkelijk te verwerken door de tegelzetter? Koch: “Het is een heel eenvoudig aan te brengen systeem. Het is eigenlijk gelijkwaardig aan behangen: je brengt de lijm met een vachtroller aan op de ondergrond, bijvoorbeeld gipsplaten, en dan breng je de stukken van de membraamrol aan met een overlapping van 50 mm om direct de naden ook waterdicht te maken. Als je de membraanrollen van tevoren op maat hebt gesneden, is het een kwestie rollen van aanbrengen en met een spackmes of iets dergelijks aanwrijven. Dan zit het dicht en kun je er overheen tegelen. Dat geldt steeds vaker voor de gehele badkamer, want ook boven een ligbad kun je dit gebruiken om de ruimte geheel waterdicht te maken. En omdat we zowel dit als onze cementaire dichtlaag systemen zelf produceren, hebben we volledige controle op wat er ingaat. Daardoor blijft de kwaliteit op een hoog niveau.”

Duitsland

Het liefst zou Koch zien dat in de Nederlandse bouw dit soort systemen en afdichtingen verplicht worden in de bouweisen. “In Duitsland is dat al jaren wel het geval. Daar hanteren ze voor iedere natte ruimte de zogeheten W-normen, van W1 tot W3. Dit is opgenomen in allerlei eisen en vastgelegd in protocollen, die bovendien ook zeer goed worden gehandhaafd. Kun je niet bewijzen dat je dit soort afdichtingen hebt gebruikt, mag je de ruimten weer slopen en opnieuw bouwen. Het is ook in Duitsland gebruikelijk dat de architect verantwoordelijk is voor het juist bouwen van hun getekende panden, inclusief natte ruimten. Architecten schrijven dan ook afdichtsystemen voor die er voor zorgen dat de afdichtkwaliteit hoog is.”

In Duitsland hanteert men voor iedere natte ruimte de zogeheten W-normen, van W1 tot W3. Dit is opgenomen in allerlei eisen en vastgelegd in protocollen, die strikt worden nageleefd.

Steeds vaker kiezen voor kwaliteit

Al zie je gelukkig steeds vaker in Nederland dat men kiest voor deze kwaliteit, vertelt Koch. “Ik werd onlangs nog gebeld door een projectontwikkelaar die aangaf een compleet systeem te willen voor de badkamers in zijn project, zodat hij achteraf geen last krijgt van waterschade in deze panden. Zo is uiteindelijk ook in het trainingscentrum gekozen voor ons systeem en hebben ze nu geen problemen meer”, aldus Koch.

Het bijkomende voordeel is dat alles conform certificeringsmethode BREEAM-NL ‘duurzaam bouwen’ is, mede omdat de producten voldoen aan de EC1-plus (zeer emissie-arm) certificering.

Sopro
www.sopro.com