Een badkamer volledig en eenvoudig renoveren

Artikel delen

De door Jackon ontwikkelde Jackoboard Plano-oplossing zorgt voor een perfecte dichting van de gehele badkamer en biedt tegelijk een op maat gemaakte afwerking.

Volgend hierbij een voorbeeld van een snel en goed uitgevoerd badkamerproject.

Voor een badkamer van 4,5 m² werd de renovatie voltooid. Ondanks het feit dat de Jackoboard Plano-panelen direct op de oude bekleding gelijmd hadden kunnen worden werden alle wandtegels verwijderd om alle wanden hetzelfde niveau te krijgen. Tevens werd een deel van de vloertegels verwijderd om de doucheruimte op gelijke hoogte met de vloer te brengen.

De panelen die voor dit project zijn gebruikt zijn gemaakt van geëxtrudeerd polystyreen hardschuim dat aan beide zijden voorzien is van een speciale afwerking. Ze zijn verkrijgbaar in 3 maten (1300 x 600 mm, 2600 x 600 mm en 2600 x 900 mm) en in verschillende diktes van 4 mm tot 80 mm om in alle situaties toepasbaar te kunnen zijn. Deze veelzijdigheid maakte het mogelijk om muren en vloeren af te dekken en waterdicht te maken, een afvoer te verbergen en een wastafel en een meubel te maken.


Het op de juiste maat snijden van de panelen kan met een eenvoudige cutter. Tijdens het snijden ontstaat geen vuil.

De panelen zijn met een lijmkam met mortel bedekt

Gemakkelijk te plaatsen, op elke ondergrond

De te gebruiken panelen zijn zo dicht mogelijk bij de gewenste afmetingen geselecteerd en vervolgens eenvoudig met een cutter op maat gesneden. Vervolgens werden ze aan één zijde voorzien van een lijmmortel die met een lijmspaan over het gehele oppervlak werd aangebracht waarna ze direct naast elkaar op de te bedekken muur geplaatst werden. Een waterdichte strip van Jackoboard zorgde vervolgens voor de perfecte verbinding tussen de panelen. Bij dit project leverde de plaatsing op de vlakke en kale wanden geen problemen op.

Bij oneffen en gescheurde oppervlakken moet eerst een laag mortel worden aangebracht voor een perfecte ondergrond. Terwijl men bij niet-hechtende ondergronden een primer dient aan te brengen en de panelen mechanisch met slagpluggen moet bevestigen. Tevens zijn de panelen geschikt voor ruimtes met een hoge luchtvochtigheid (classificatie EB, EB+ en EC). Bovendien is ook plaatsing op houten of metalen frames mogelijk.

Eenvoudig te hanteren en een persoonlijke afwerking

Het gelijmde paneel wordt direct op de muur aangebracht.

De gebruikte panelen zijn licht (van 3 tot 6 kg/m2, afhankelijk van de gekozen dikte), waterafstotend en rot- en schimmelwerend en hebben een zeer hoge drukweerstand (>300 kPa). Maar dat is niet alles. Ze hebben ook het voordeel dat ze bij de verwerking zeer weinig afval produceren. Het gebruik is dus tegelijk eenvoudig en schoon. Hierdoor is de plaatsingstijd aanzienlijk korter in vergelijking met andere producten.

Bij dit project werd een wastafel gebouwd, evenals een klein meubel voor handdoeken en toiletartikelen. Voor de doucheruimte werd voor Jackoboard Aqua Cera Premium gekozen. Dit is een douchebak van geëxtrudeerd polystyreen hardschuim die wordt geleverd met bijbehorende tegels die exact op maat zijn voorgesneden, wat grote snelheid van uitvoering mogelijk maakt. Het volstaat om de vloertegels direct aan de douchebak te lijmen. Dankzij de extreme precisie van het snijproces zijn voegen nauwelijks zichtbaar.

De voegen worden met strips en BOARD-FIX-voeglijm afgewerkt.

Voor de aankleding van de WC werd voor het systeem Jackobord Sabo gekozen. Dit is geschikt voor alle gangbare steunframes en bestaat uit 2 panelen van voorgesneden geëxtrudeerd polystyreen hardschuim.

Een leiding werd bekleed met een Jackoboard Canto Premium-hoekelement. Het volstaat om dit op de gewenste lengte te zagen en dan aan de muur te bevestigen.

De afwerking gebeurde tenslotte met tegels op de vloer (ook voor de bekleding van de leiding en het draagframe) en op de wanden tot een spatwaterhoogte van 1,40 m. De rest werd behandeld met verf. Dankzij de specifieke oppervlaktecoating van glasvezelweefsel met een speciale mortellaag, kunnen de Jackoboard Plano-panelen direct worden voorzien van alle types afwerkingen. Het is dus mogelijk om verschillende materialen op hetzelfde paneel te combineren!

Jackon Insulation
www.jackon-insulation.nl