Project in beeld

Artikel delen

Studentenwoningen sneller van nieuwe badkamer voorzien dankzij wandpanelen

Het studentencomplex Welgelegen van studentenhuisvester SSH& uit Nijmegen was nodig toe aan nieuwe badkamers en toiletten. Dit complex in Nijmegen Heseveld bestaat uit 94 zelfstandige en onzelfstandige wooneenheden. Om de renovatie ervan zo snel mogelijk en met zo min mogelijk overlast uit te kunnen voeren, heeft bouwonderneming Boerboom Nijmegen die het project uitvoerde, gekozen voor Fibo wandpanelen. En dat leverde tijdswinst tijdens de bouw op en een strak en fris eindresultaat voor de bewoners.

Auteur: Harmen Weijer. Foto’s: Boerboom Nijmegen

Studentencomplex Welgelegen

Het studentencomplex Welgelegen van studentenhuisvester SSH& uit Nijmegen was nodig toe aan nieuwe badkamers en toiletten.

Het drie hoge woongebouw complex, dat dateert uit de jaren zeventig, het heeft een opvallende architectuur met verspringende verdiepingen. In de 94 woningen wonen meerdere studenten per woning, die gezamenlijk gebruikmaken van badkamer en toilet. “Het ging dus om het renoveren van 94 badkamers”, vertelt werkvoorbereider Jack Heuveling van Boerboom Nijmegen. “Het lukte ons om in 5 werkdagen 2 badkamers te renoveren, dus uiteindelijk 2 badkamers per week. Dat alles gebeurde in bewoonde toestand, waarbij we hebben gezorgd voor een noodbadkamer in de algemene gang voor de bewoners van de woningen waar we bezig waren.”

Dat het zo snel kon, had meerdere redenen, vertelt Heuveling. “Allereerst hoefden we de terrazzo-vloertegels niet te vervangen. Die waren nog in goede staat. Dat scheelt behoorlijk veel breekwerk. En voor het renoveren van het tegelwerk hebben we gekozen voor de sanitaire wandpanelen van het merk Fibo, die we over de bestaande tegel hebben kunnen plaatsen.”

Waterdichte klikverbinding

Deze wandpanelen zijn vervaardigd uit duurzame materialen en bevatten drie lagen: hoogwaardige kunststof toplaag (HPL), meerlaags WBP-multiplex en tot slot een versterkte achterzijde met dampscherm. De wandpanelen worden gemaakt van PEFC gecertificeerd

hout. Het hout is dus afkomstig uit een duurzaam beheerd bos en dit bos blijft in stand. Heuveling: “Deze panelen verlijmen we op regelwerk dat we op de oude tegels hebben aangebracht. Ze zijn kant-en-klaar en voorzien van een waterdichte klikverbinding. Wat deze wandpanelen geschikt voor sanitair maakt is dat ze antibacterieel en ongevoelig voor schimmels zijn. En dat is zeker in studentenwoningen geen overbodige luxe.”

Wandpanelen badkamerrenovatie

Om de renovatie ervan zo snel mogelijk en met zo min mogelijk overlast uit te kunnen voeren, heeft bouwonderneming Boerboom Nijmegen die het project uitvoerde, gekozen voor Fibo wandpanelen.

Tijdswinst

Doordat deze wandpanelen over de tegels zijn aangebracht had nog een voordeel. “We hoefden dus niet de oude tegels te verwijderen. Dat levert per badkamer zeker een dag tijdswinst op. En minstens net zo belangrijk: het zorgt ook voor minder overlast voor de bewoners, waardoor we deze renovatie ook in bewoonde toestand konden uitvoeren. Het enige wat we in de woningen moesten doen, was de panelen op maat zagen, inclusief het maken van uitsparingen van leidingen. De waterleidingen naar de wastafel en douche zijn overigens met het aanbrengen van deze panelen eenvoudig achter de panelen weggewerkt, zodat het eindresultaat heel strak en fris is.”

Zowel die afwerking als dat de overlast voor de studenten beperkt is gebleven, werden door opdrachtgever SSH& als zeer positief ervaren, vertelt Heuveling. “Doordat de platen makkelijk schoon te maken zijn en schimmels geen kans krijgen, vragen de badkamers niet veel onderhoud. Dat geldt allereerst voor de bewoners zelf, want het is op een kitnaad na een vlakke plaat zonder voegen. Maar ook de studentenhuisvester heeft er veel minder omkijken naar.”

Meer projecten

Voor Boerboom Nijmegen zal dit niet het laatste project zijn met deze Fibo-panelen, want het bedrijf is enthousiast over de panelen. “We zijn al bezig in de voorbereiding van andere renovatieprojecten, en we overwegen sterk om weer voor Fibo-panelen te kiezen”, sluit Heuveling af.

Lagere CO2-emissie dan reguliere tegels

Illustratie

De wandpanelen van Fibo hebben gemiddeld een 40% lagere CO2-emissie hebben in vergelijking met gemiddelde keramische tegels. Deze 40% lagere uitstoot kan opgesplitst worden in drie delen. Allereerst stoten de grondstoffen die voor de FIbo wandpanelen worden gebruikt ruim 26 keer minder CO2 uit ten opzichte van reguliere keramische tegels. Dit enorme verschil komt omdat deze wandpanelen voor 80% bestaan uit hout, afkomstig van duurzame bosbouw. Daarnaast is de uitstoot gedurende de transportfase van de Fibo wandpanelen bijna vijf keer zo laag in vergelijking met keramische tegels. Als derde, het vervangen van tegels zorgt voor veel meer CO2-emissie dan het vervangen van de Fibo wandsystemen. Maar doordat hout de voornaamste grondstof is van de wandpanelen, is er een vrij hoge uitstoot in de ‘end-of-life’ fase.

RenovatieTotaal