In Kruiskamp is eigenlijk geen ruimte voor isolatie

Artikel delen

Woningcorporatie de Alliantie laat 125 woningen in de Amersfoortse wijk Kruiskamp renoveren. Mogelijkheden voor isolatie van de gevel zijn er nauwelijks, maar met W’all-in-One was toch een acceptabel en comfortabel niveau haalbaar.

huizen

Met de voorzetwand W’all-in-One met slechts 50 mm dikte, krijgen de woningen in de wijk Kruiskamp een Rc-waarde van 1,95 m2K/W. Dat is lang geen nieuwbouwwaarde, maar bij deze woningen was het wel het maximaal haalbare. Tevens is het een enorme verbetering ten opzichte van de bestaande situatie, met een ongeïsoleerde steens gevel. Bewoners gaan dat in hun energieverbruik en in hun leefcomfort overduidelijk merken.

De woningen in de Kruiskamp zijn monumentaal, waardoor er aan de buitenzijde niets gewijzigd mag worden. Door het ontbreken van een spouw was isoleren aan de binnenzijde dan ook de enige optie. Maar ook daar waren de mogelijkheden beperkt doordat de woningen al piepklein zijn, vertelt rayonmanager Johan van Bijsterveld van Faay Vianen. Het ruimtebeslag moest zo minimaal mogelijk blijven. “En wij hebben daar het slankst mogelijke product voor, met een zeer hoge thermische isolatiewaarde.”

Juiste maat

raamDe woningen worden gerenoveerd door Rutges Vernieuwt uit De Meern. “Dat bedrijf werkte eerder al met producten van Faay en kende ook de bereidheid van Faay om mee te denken over oplossingen. Via Stiho Utrecht kwam Rutges Vernieuwt in contact met rayonmanager Van Bijsterveld”, vertelt commercieel directeur Monique de Vos-Faay van Faay Vianen.

Gekozen werd in dit project voor een W’all-in-One voorzetwand met een dikte van slechts 50 mm. Dat is 40 mm pir en 9,5 mm gipsplaat. Met minerale wol zouden deze wanden voor dezelfde prestatie ongeveer twee keer zo dik worden. De wandelementen zijn gemonteerd op rachels tegen de gevel. Stukken die in de breedte werden afgezaagd, konden elders opnieuw worden gebruikt. In de hoogte voldeed de standaard maat van 2,60 meter prima voor dit project. Door de diverse afwijkingen had het in dit project geen verder nut om alle elementen vooraf exact op maat te maken.

Aangepaste dagkanten

Wat wel nut had was de aanpassing van de geïsoleerde dagkanten die Faay bij W’all-in-One levert. Die zijn standaard 36 cm breed. Bij de montage van een proefwoning viel het Van Bijsterveld op dat er veel afgezaagde stroken in de container verdwenen. “Als bedrijf zijn we veel bezig met duurzaamheid en dan wil je niet zo veel afval hebben. Omdat wij het productieproces en de machines van onze producent van dagstukken kennen, konden we Rutges Vernieuwt aanbieden om dagkanten te leveren met een breedte van 17 centimeter, zoals op de meeste plekken nodig was. Dat scheelt niet alleen afval, maar ook materialen en daarmee kosten. En het werkt efficiënter.”

Omdat de aannemer geen montagebedrijf had voor de wanden, bracht Faay hem in contact met HB Onderhoud en Beheer. “Dit bedrijf heeft ervaring met het werken in bewoonde situatie zoals dat in dit project ook werd gedaan. Een goede communicatie met de bewoners, korte doorlooptijden en het beperken van de overlast zijn hierin erg belangrijk”, vertelt Van Bijsterveld.

Renovatie raam

Geprefabriceerde elementen

Dat bleek tijdens de uitvoering een heel goede keuze want de bewoners waren zeer positief over de monteurs van de wanden. Het enige wat de bewoners zelf moesten doen was een meter vloeroppervlak vrijmaken langs de gehele gevel, zowel op de begane grond als op de verdieping. Voordeel van het Faay-systeem is daarbij dat het geprefabriceerde elementen zijn die in één keer de woning in gaan, in plaats van dat er allerlei losse materialen worden aangevoerd en verwerkt. “Een tevreden bewoner is in zo’n project goud. Zijn of haar comfort en welbevinden bepalen uiteindelijk of een opdrachtgever, maar ook de aannemer zijn werk goed heeft uitgevoerd”, zegt De Vos-Faay.

Het isoleren van de gevel is slechts één onderdeel van een totale renovatie, waarbij onder meer ook de kozijnen en borstweringen vernieuwd zijn. Het hele proces is in leansessies tot in detail op elkaar afgestemd om de overlast voor bewoners zo minimaal mogelijk te houden. De snelle montage van de W’all-in-One paste daar perfect in.

Aan de isolerende voorzetwand zijn achteraf weer prima gordijnrails te monteren en schilderijtjes en dergelijke op te hangen, met gebruik van gipspluggen. Als in projecten hogere eisen worden gesteld, is dat ook mogelijk, geeft Monique de Vos-Faay aan. “We hebben ook een project uitgevoerd waarin een koof werd gemaakt met randhout voor rails voor zware overgordijnen. We kunnen altijd een oplossing engineeren voor dergelijke vragen.” Dat geldt ook voor de dikte en isolatiewaarde. Met W’all-in-One kan Faay aan praktisch alle projectspecifieke eisen voldoen.

De renovatie van de 125 woningen in Kruiskamp is vorig jaar oktober gestart en wordt eind dit jaar opgeleverd.

Faay
www.faay.nl