Milieu Centraal: thuisbatterij nog geen aanrader
Eigenaren van zonnepanelen gaan steeds vaker op zoek naar opties om hun zonnestroom op te slaan in een thuisbatterij. Zij hopen daarmee minder last te hebben van de afbouw van de salderingsregeling. Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is dit voor huishoudens niet goedkoper en ook niet milieuvriendelijker. Er zijn betere manieren om slim om te gaan met zonnestroom.
Een huishouden met zonnepanelen gebruikt gemiddeld 30 procent van de opgewekte zonnestroom meteen zelf, en levert 70 procent aan het net. Een thuisbatterij zorgt ervoor dat mensen meer zonnestroom zelf kunnen verbruiken. Daardoor hoeven zij minder stroom te kopen. Dit is vooral van belang als de salderingsregeling vanaf 2025 wordt afgebouwd. Voor een steeds toenemend deel van de stroom die een huishouden met zonnepanelen aan het net levert, krijgt zij dan een lagere vergoeding. Maar de aanschafkosten van de thuisbatterij zijn zo hoog, dat die kosten waarschijnlijk niet terug te verdienen zijn met de besparing op de stroomrekening.
Zonnestroom zelf benutten
Eigenaren van zonnepanelen kunnen beter andere maatregelen dan de thuisbatterij nemen om de zonnestroom van de panelen goed te benutten. Met het aanzetten van apparaten als vaatwasser en wasmachine op het moment dat de zonnepanelen stroom leveren, gaat de zelfconsumptie van zonnestroom van 30 naar 35 procent. De elektrische auto is de meest effectieve manier om zelf stroom op te slaan. Mariken Stolk, expert Duurzame energie van Milieu Centraal: “Het verbruik van je eigen zonnestroom kan omhoog van ongeveer 30 naar ongeveer 60 procent, als je je elektrische auto er thuis mee oplaadt. En het levert geen extra milieubelasting op, omdat hiervoor geen extra batterij nodig is maar een bestaande batterij wordt ingezet. Het aantal elektrische auto’s zal de komende jaren flink toenemen.”
Bron: Milieu Centraal