In de spotlight

Artikel delen

Werken op hoogte, maar dan wel veilig

Veilig werken op hoogte is voor de onderhoudsbranche een must, maar toch zweren veel bedrijven in deze sector nog bij hun eigen rolsteigers. Een doorn in het oog van directeur Emile Bakkum van PST Steigerbouw. “Het is onze ultieme missie om deze bedrijven te helpen aan een veilige steiger. Dat doen we door met hen te partneren, en samen te werken aan een veilige werkomgeving.”

kerk met stijger Veel steigers bestaan nog steeds uit buizen en planken als werkvloeren. Emile Bakkum ziet het vaak met lede ogen aan. “Wij werken al jaren met stalen vlonders in plaats van planken. Dat is veel stabieler, maar ook veel langer te gebruiken en milieuvriendelijker. We doen zeker 20 jaar met deze stalen vlonders. Om die steigers neer te zetten hebben wij speciaal opgeleide en gecertificeerde steigerbouwers. Daarnaast leiden we toezichthouders en inspecteurs op, die op aanvraag van opdrachtgevers zoals vastgoedonderhoudsbedrijven langskomen om de neergezette steigers te inspecteren en te keuren.”

Bakkum ziet dat steeds meer vastgoedonderhoudsbedrijven hier toe over gaan. “Werkgevers in deze sector zijn zich momenteel goed bewust van hun verantwoordelijkheid, en van de mogelijkheid dat ze aansprakelijk kunnen worden gesteld als het mis gaat.”

Permanente leuning

stijger naast gebouwNieuwste loot aan de stam bij PST Steigerbouw is een innovatie van de Duitse fabrikant Layher. “Deze steiger wordt anders opgebouwd dan de meeste steigers, en heeft direct een permanente leuning”, legt Bakkum uit. “In het verleden bouwden we steigers zelfs nog zonder beveiliging, gevolgd door aangelijnde steigerbouwers. Daarna werd in de Richtlijn Steigers opgenomen dat met tijdelijke leuningen gewerkt moest worden. Deze worden als de steiger is opgebouwd, vervangen door permanente leuningen. Dat is natuurlijk dubbel werk, en kan dus anders. Dat doen we door de leuning aan te brengen via de slag eronder. Dus stel: we staan op twee meter hoog, daar brengen we de leuning aan die op vijf meter hoog moet komen. Deze duwen we dan naar boven met de staander en zetten we op de andere staander. Daarna brengen we de vloer aan van onderaf.”

Deze innovatie, waarmee PST Steigerbouw vorig jaar is gestart, is overgewaaid uit Duitsland. “Daar – maar ook in Frankrijk – is deze manier van steigerbouwen al jaren gangbaar. Wij lopen wat dat betreft nog achter, vooral ook omdat de bouw een behoorlijk behoudende sector is. Veel schildersbedrijven hebben hun eigen rolsteiger, die je moet neerzetten en opslaan na gebruik. Dat kost veel tijd, en dus geld. Dat kan men beter inzetten in een veilige steiger”, besluit Bakkum.

PST Steigerbouw
www.pststeigerbouw.nl/

RenovatieTotaal