“Laten we huizen in de juiste volgorde isoleren, te beginnen met vloeren.”

Artikel delen

Deze zomer is er door een uitspraak van de Raad van State flink wat rumoer ontstaan over het isoleren van woningen. Bij het isoleren van spouwmuren moet namelijk eerst goed onderzoek worden gedaan of er geen vleermuizen of andere beschermde diersoorten in zitten. Dat zorgt er voor dat er voor het isoleren van woningen meer tijd nodig is. Maar, zo stelt Ton Willemsen van TONZON, dat geeft ruimte om de inhaalslag te maken op het gebied van vloerisolatie. “Daarmee lopen we in Nederland sterk achter, terwijl we bij het isoleren van woningen juist moeten starten met het isoleren van de vloer. Dat is de enige juiste volgorde om gezondheidsproblemen door huisstofmijten in huizen te voorkomen.”

Door Harmen Weijer. Foto’s: TONZON.

Zonwerende isolatiefolies werken ook goed in winter. Ze houden de warmte juist binnen waar je het wilt hebben, zoals te zien is op deze warmtebeelden. Buiten is het -6 graden, en binnen 15 graden.

Zonwerende isolatiefolies werken ook goed in winter. Ze houden de warmte juist binnen waar je het wilt hebben, zoals te zien is op deze warmtebeelden. Buiten is het -6 graden, en binnen 15 graden.

De uitspraak van afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State begin augustus leidde tot onrust in isolerend Nederland. De Raad van State deed de uitspraak in een zaak tussen het isolatiebedrijf IsoSun uit Best en de provincie Utrecht. De provincie vond dat het bedrijf niet genoeg onderzoek deed naar de aanwezigheid van vleermuizen in spouwmuren. Voordat het isolatiemateriaal de muren in ging, werd weliswaar met een camera gekeken of er vleermuizen waren, maar dat is volgens de hoogste bestuursrechter niet genoeg. Het bedrijf overtrad de zorgplicht uit de Wet natuurbescherming, aldus de Raad van State.

De gevolgen zijn welllicht niet te overzien, want dit soort extra voorwaarden kan zowel particuliere als grote woningeigenaren weerhouden om hun woningen te isoleren. Mocht het tot minder werk bij spouwmuurisolatie leiden voor isolatiebedrijven, dan wijst Ton Willemsen van ­TONZON op het isoleren van de vloer. “Daar is nog heel veel achterstallig isolatiewerk te verrichten, want vloerisolatie is al jaren een ondergeschoven kindje.”

Relatieve vochtigheid

In de Routekaart voor na-isoleren van het TKI Urban Energy wordt geadviseerd om te starten met het isoleren van de vloer.

In de Routekaart voor na-isoleren van het TKI Urban Energy wordt geadviseerd om te starten met het isoleren van de vloer.

TKI Urban Energy stelt dat bij het isoleren van woningen per definitie moet worden begonnen bij de vloer. Deze waarschuwing hebben ze ­opgenomen in alle routekaarten voor na-isoleren. In de komende jaren worden veel woningen uit de jaren zeventig en tachtig gerenoveerd. Daartussen zitten veel woningen met enkelglas. Woonvocht dat in ieder huis ontstaat, condenseert in de ­winter op het enkelglas. Dit proces remt de verdere stijging van de ­relatieve vochtigheid (Rv) in de binnenlucht af. Zijn de ramen voorzien van dubbelglas, dan blijft deze afremming achterwege en stijgt de Rv van de binnenlucht. Daardoor zal in een woning met dubbelglas bij gelijkblijvende vochtproductie en ventilatie de vochtigheid bij vloer hoger zijn wanneer deze niet of slecht is ­geïsoleerd. Ook koude muren nemen meer vocht op dan warme muren, dus hier speelt hetzelfde verhaal.

Willemsen onderschrijft daarom de waarschuwing van TKI Urban Energy om bij het isoleren en verduurzamen van woningen te beginnen bij de vloer. “Daar is voorlopig nog genoeg werk te doen. En het probleem dat je goed moet checken of er vleermuizen of andere dieren in de kruipruimte zijn, is er niet. Bij het aanbrengen van bijvoorbeeld onze TONZON ­Thermoskussens kom je immers onder de vloer, en mochten ze er zijn, zie je ze meteen.”

Rolgordijnen met zonwerende ­isolatie

Om de energietransitie te laten ­slagen zullen we heel veel energie moeten gaan besparen, vooral ook in de bestaande bouw. “Waar gaat de meeste warmte verloren in de winter en wil je de meeste warmte tegenhouden in de zomer? Dat is bij ramen, en om warmteverlies en warmte-overschot te voorkomen ­kijken wij nadrukkelijk naar isolatieoplossingen bij ramen.”

Eén van de oplossingen die al jaren in het TONZON-assortiment is ­opgenomen, zijn rolgordijnen met zonwerende isolatie. “Deze rolgordijnen hebben een zilverkleurige ­buitenkant, die de zonnewarmte terugstuurt naar buiten. De warmtestroom door de ramen met HR+ glas wordt hierdoor met een kleine 40% gereduceerd en bij woningen met enkelglas zelfs met 70%”. Het wordt daarom steeds meer gebruikt bij de bestrijding van energiearmoede naast de TONZON HR-Radiatorfolie.

Verbeterde rolluiken

Rolluiken met rolluiktape verminderen de warmtestroom door dubbelglas met circa 40%. De rolluiken hoeven overigens niet helemaal dicht om toch veel warmte tegen te gaan.

Rolluiken met rolluiktape verminderen de warmtestroom door dubbelglas met circa 40%. De rolluiken hoeven overigens niet helemaal dicht om toch veel warmte tegen te gaan.

Inmiddels kijkt Willemsen nog een stap verder, geïnspireerd door hoe onze zuider- en oosterburen dat ­aanpakken. “We krijgen ze ook steeds meer, maar in België en Duitsland zijn ze al helemaal ingeburgerd: ­rolluiken. Je ziet ze in die landen ook juist in de zomer overdag naar beneden gaan, om die zon maar buiten te houden. Wat men echter niet moet vergeten, is dat de rolluiken wel worden opgewarmd door de zon. Die warmte gaat voor een deel weer naar binnen door de ramen, en ook al is dat veel minder dan zonder rolluiken, het kan veel beter. Wij hebben ­namelijk een folietape ontwikkeld, die aan de binnenkant van rolluiken kan worden aangebracht. Deze maakt van het opgesloten luchtlaagje een echt isolerende luchtlaag. De warmtestroom door dubbelglas wordt ook met deze folietape op het rolluik met circa 40% gereduceerd. Dat geldt dus voor zowel van buiten naar binnen, in de zomer, als van binnen naar buiten, in de winter”, besluit Willemsen.