Duurzame isolatie, wat zijn de mogelijkheden?

Artikel delen

Met de energietransitie die hoog op de agenda staat, is duurzaam isoleren erg populair. Niet alleen woningcorporaties en overheid zetten er op in, ook particulieren onderzoeken de mogelijkheden. Een beter milieu begint immers bij jezelf. Maar wat is duurzame isolatie nou eigenlijk en welke maatregelen kan ik nemen? In dit artikel bespreken we de inzet van verschillende isolatiematerialen met in het bijzonder aandacht voor duurzame vloerisolatie en duurzame isolatieplaten.

Duurzame isolatiematerialen, wat te kiezen?

Isolatiematerialen zijn er in verschillende vormen. Synthetische, minerale en natuurlijke materialen. Materialen die rechtstreeks uit de natuur komen zijn stro, schelpen, cellulosevlokken en bijvoorbeeld schapenwol. Dit betekent niet automatisch dat het materiaal ook duurzaam is. Schapenwol en stro worden bijvoorbeeld eerst chemisch behandeld voordat ze gebruikt kunnen worden.

De meest duurzame isolatiematerialen komen voort uit een combinatie van minimale milieubelasting om het isolatiemateriaal te fabriceren en de levensduur. Uit onderzoek van Milieucentraal blijkt dat Steenwol, glaswol, eps, biofoam, en gerecycled katoen bovengemiddeld scoren. Wie gaat voor duurzaam isoleren kiest in ieder geval niet voor gespoten pur met HFK’s. Dit zijn giftige gassen die vrijkomen tijdens het aanbrengen van het materiaal. Ook het zo duurzaam lijkende schapenwol staat zogezegd hoog op de lijst van afraders, omdat de wol eerst chemisch wordt behandeld voordat het kan worden gebruikt.

Gerecycled katoen scoort bovengemiddeld als isolatiemateriaal.

De vloer isoleren met folie of schelpen

Op de redactie komen regelmatig vragen binnen over duurzaam isoleren in combinatie met de vloer. Duurzame vloerisolatie wordt dus niet gerealiseerd met gespoten PUR Een populaire optie die koude voeten voorkomt maar niet erg vriendelijk voor het milieu. Gaat het om de begane grondvloer dan is vloerisolatie met thermosheets en thermokussens van warmtereflecterende folie een duurzame optie. De productie van deze materialen kost erg weinig grondstoffen en energie. Mocht u denken, dit is toch van aluminium? Dat klopt, maar voor het isoleren van een woning is evenveel aluminium nodig als een half blikje frisdrank. Door de zeer geringe dikte van het materiaal en de opvouwbaarheid, is het bovendien in grote bulk te transporteren. Ook isoleren met schelpen is een uitstekende keuze. De schelpen onttrekken vocht en kunnen zo van het strand zonder toevoeging van gifstoffen of voorbehandeling onder de vloer worden gestort. Een natuurproduct dus geen milieuonvriendelijke productieprocessen.

Duurzame isolatieplaten

Isolatieplaten zijn in de meeste gevallen makkelijk te verwerken en daarom een populair isolatiemateriaal. Maar wat zijn duurzame isolatieplaten? Dit hangt natuurlijk af van het materiaal waar de platen uit zijn opgebouwd. Vandaag de dag zijn verschillende duurzame isolatieplaten beschikbaar. De meest populaire optie bij duurzame isolatie zijn half harde platen die zijn opgebouwd uit steenwol en glaswol. Ook isolatieplaten van geperst houtvezel zijn duurzaam en bovendien circulair.

Sloopmateriaal wordt steeds vaker circulair ingezet. Dat geldt ook voor isolatiemateriaal.


Tip: een sloopbedrijf is steeds vaker een reclying bedrijf waar verschillende materialen na sloop worden gesorteerd en voor hergebruik worden aangeboden. Informeer eens bij de lokale sloop of benodigde materialen beschikbaar zijn.

Kortom

Duurzaam isoleren gaat niet alleen over de prestaties van het gebouw zelf, maar ook over het gebruikte materiaal en de manier hoe het materiaal tot stand komt. Moet het isolatiemateriaal behandeld worden en hoe wordt het gefabriceerd en aangebracht? De best scorende materialen zijn steenwol en glaswol, gespoten pur met HFK’s zijn zeker een afrader. Ga je de vloer isoleren, dan zijn folies een stuk duurzamer dan je op het eerste gezicht zou denken!